Fotoglede

Boken «Fotoglede - slik tar du bedre bilder»

Sammen med min gode venn og fotografkollega Stian Schioldborg, har jeg skrevet denne inspirasjons- og læreboken i fotografering. En bok som er beregnet på alle som liker å ta bilder, og som vil lære å bli bedre, uansett nivå. En bok på over 300 sider som vi er utrolig stolte av, der vi deler vilt og hemningsløst av vår kunnskap, fotoglede, entusiasme, energi og lidenskap. Her er det fokus på gleden ved å ta bilder, og ikke bare tørr teknikk! Ved å lese «Fotoglede» kan du på en morsom, lettlest og lærerik måte lære hvordan bildene dine kan bli enda bedre med noen enkle grep. De fleste tar jo bilder i en eller annen sammenheng, og alle vil vel at disse skal bli best mulig. Uansett hvem eller hva du tar bilde av, når du gjør det, og om du bruker et mobilkamera, kompaktkamera, eller et speilrefleks. Til å illustrere boken har vi brukt ca 200 av våre egne portfoliobilder fra kommersielle jobber, kunstprosjekter og også personlige og private bilder. «Fotoglede» får du kjøpt hos de fleste bokhandlere og fotobutikker, bl.a. FotoVideo, Haugen Bok, Interfoto, Japan Photo, Bokkilden m.fl. Er de tomme så kan de bestille (ISBN nr 9 788281 732872). Vi har også vært flere ganger på «God Morgen Norge» der vi blant annet har snakket om boken, og disse TV innslagene kan du se ved å klikke på kategorien «media» nederst til høyre på disse sidene.

Som forlaget vårt Exlibris Media skriver i to deler på starten og slutten av boken:

«Eivind Røhne & Stian Schioldborg ønsker i denne boken å inspirere deg til å ta bedre bilder. De to fotografene har bak seg både separatutstillinger, utsmykkingsoppdrag og kommersielle fotooppdrag. I tillegg har de holdt inspirasjonskurs og workshops for hundrevis av både nybegynnere og profesjonelle. Eivind og Stians pedagogikk, entusiasme og evne til å formidle fotografi gjør Fotoglede til en unik fotografisk reise.» «Hva er det som gjør et godt foto godt? Er det kameraet? Er det motivet? Eller er det kanskje fotografen...? I denne boken tar fotografene Eivind Røhne og Stian Schioldborg deg med på en spennende fotografisk reise. De gir deg to porsjoner inspirasjon og en porsjon kunnskap slik at du med enkle grep både vil og kan ta bedre bilder. Gjennom historier, levende eksempler, tips og triks bygger de stein på stein innenfor de feltene de mener er viktige for at bildene dine skal bli bedre. Når du står med kameraet i hånden og skal ta et bilde står du overfor flere valg. Hva vil du si med bildet, skal motivet fylle hele billedflaten eller skal omgivelsene være med - og ikke minst, hvor i billedflaten skal motivet plasseres? Du kan styre hvordan bildet oppfattes ved bruk av linjer, former, farger og perspektiv.

Som fotograf er det selvsagt viktig å planlegge bildet, men uforutsigbare fotoøyeblikk på piazzaen i Roma skiller seg fra kontrollen i et portrettfoto. Denne boken viser deg at uansett ytre forhold, kan du utvikle deg som fotograf ved å tenke form, komposisjon og visjon. Og ikke minst: boken er full av bilder. I tillegg til bildene i teksten har boken tre separate fotoutstillinger: mennesker, byliv og reise, og landskap. Boken er beregnet på både feriefotografen, ivrige amatører og profesjonelle fagfolk - uansett kamera og uansett vær.»

Flotte ord fra forlaget vårt, som beskriver intensjonene våre med boken godt. Boken er forøvrig delt inn i 3 deler:

Del 1 - Innhold og komposisjon er tross alt viktigst
Her ønsker vi å bevisstgjøre deg på hva du velger å ta bilde av, og hvordan du bør gå frem for å komponere bildet bedre slik at det kommuniserer det du ønsker. Lær hvordan du kan skape dybde i bildene, og hva du skal lete etter for å gjøre bildet spesielt. Vi dekker en rekke temaer med tips og triks, bl.a. mennesker er gøy, hvordan fotografere barn, bybilder, høstbilder, landskapsbilder, innebilder, bilder i ulikt vær m.m. De fleste temaer folk flest er opptatt av.

Del 2 - Men jeg må jo kunne noe teknikk
I denne delen tar vi for oss det du trenger å vite for å ta kontroll over kameraet for å få til det du ønsker med bildene. På en enkel måte! Det å ha god kontroll på lys, bevegelse og dybdeskarphet i bildene dine vil gjøre bildene dine bedre på et blunk. Du vil vel gjerne ta et portrett med en deilig dus bakgrunn der lyset faller fint langs kinnbena. Dette er enklere enn du kanskje tror, og du vil garantert lære deg hvilke knapper du må kunne en gang for alle. Her får du også mange tips på hvordan du bør planlegge og hva du bør ha med deg i sekken når du skal ut å ta bilder.

Del 3 – Få bildene ut av datamaskinen
Dessverre og gudskjelov gir digitalkameraet oss muligheten til å ta kontroll over hele arbeidsflyten fra bilde til print. Dessverre fordi denne delen ofte kan bli bare teknikk som tar masse tid, og gudskjelov fordi denne delen erstatter det gamle mørkeromsarbeidet der bildene blir levende gjennom etterarbeidet. Dette er ikke en bok i digitalt etterarbeid, men vi gir deg det viktigste for hvordan du går frem for å «gjøre ferdig» bildet, få det ut av datamaskinen og inn i albumet eller opp på veggen. Vi gir deg også noen tips på hvordan du kan bedre arbeidsflyten din for å ha mer kontroll og bli mer effektiv etter at bildet er tatt.

I tillegg til bildene som illustrerer teksten, presenterer vi tre separate fotoutstillinger med 20 fotografier i større formater i hver. Utstillingsbildene er fulgt av kommentarer om hvordan og hvorfor vi tok hvert enkelt bilde, og hva vi forsøkte å få til. Vi synes selv at dette har blitt en rålekker inspirasjons- og lærebok i fotografering, men vi er jo «litt» partiske da... Så vi håper du som kjøper den synes det samme, og vi håper og ønsker virkelig at du får stor glede og utbytte av den. Så da er det vel bare å si: Løp og kjøp!!!

fotograf og forfatter Eivind Røhne / beyond the ice